Meny

Djevelporten: Bente i Djevelporten i Svolvær.

Leie før eie:
Topp tur med bobil
Tekst: TIBE
Del: 

Ekteparet Tore Horgheim (53) og Bente Helen Hargaut (49) var nysgjerrige på bobillivet. Derfor leide de bobil i ti dager og gikk på fjelltopper i Lofoten-området i sommer.

- Det fungerte kjempebra. Det ble en topp tur med bobil og toppturer på beina. Bobilen ga mersmak. Det er det ingen tvil om, sier ekteparet etter sine positive erfaringer i leid bil i sommer.

Er man nysgjerrig og interessert i bobil, men ikke vil ta sjansen på å bruke hundretusenvis på noe man aldri har forsøkt før, kan det å leie være et godt alternativ. Det var utgangspunktet for ektefellene Tore og Bente fra Åndalsnes.

Ifølge utleiere caravanbransjen.no har snakket med, har etterspørselen etter å leie bobil tatt helt av i år. Mange har vært fullbooket for hele sommeren.

Besøk Norges største caravanmesse - 13. - 16. september 2018. 

Utleier

Ole Johnny Amundsen har drevet med bobilutleie i snart fem år. Gjennom selskapet LeiEnBobil.no betjener har markedet i Møre og Romsdal og Oppland, og han forteller at folk har ulike hensikter når de kommer for å leie bobil.

Moltinden: Tore på toppen av Moltinden, Ramberg

Ulike kunder

- Vi har veldig forskjellige kunder. De er fra 25 år og oppover - det er unge par, småbarnsforeldre, voksne uten barn og pensjonistpar, og årsaken til at de vil leie varierer også, forteller Amundsen.

En del vil leie for å prøve før de kjøper seg bobil selv, og de fleste av disse kjøper etterpå. Han har også de som leier for rett og slett å ta seg en bobilferie - de som vil prøve noe nytt.

- Så kan det være paret som vil ha drømmeferien nordover i en til to uker, og som ser at bobil er det beste til en slik tur, men som ikke vil kjøpe bare for å ta denne ene turen, sier Amundsen.   

Lyst på ny bobil eller campingvogn?

Fløya: Flott utsikt fra Fløya, Svolvær

Bobiltest Lofoten

- Feriemålet vårt var å oppleve Lofoten. Først sjekket vi fly, overnattinger osv., men fant ut at det krevdes vel mye koordinering for å få til et bra opplegg. Dermed dukket ideen om bobil opp. Det ga oss samtidig en flott mulighet til å teste bobillivet som vi har vært nysgjerrige på, forteller Tore og Bente.

Deres erfaring etter ti dager i leid bobil kombinert med en rekke fjelltopper i Lofoten er positive. De opplevde en stor grad av frihet: Reise når man vil, stoppe når man vil og hele veien og tiden med kjøkken, seng, dusj og toalett i den umiddelbare nærhet.

Henningsvær: Bente med luftig utsikt over Vestvågøy i Henningsvær.

Opplever mer

- Dessuten kom vi mye tettere på alt. Vi fikk større opplevelser med avstikkere og steder vi enkelt kunne besøke underveis. Opplevelser vi ikke ville ha hatt med for eksempel en flyreise, sier Tore.

Og det er nettopp frihet som er stikkordet når folk skal si hva de mener er det beste med bobiltur. Frihet til å kunne stoppe der man vil og å forflytte seg raskt.  

Huset på ryggen

-Å ha huset på ryggen gjør at man kan være impulsiv. Leier man en bobil er det enda mer bekymringsløst. Våre kunder parkerer sin egen bil her på Åndalsnes, laster inn det de har med seg av utstyr, setter seg i bobilen og kjører på tur. Bilen er fullt utstyrt med kjøkken, bad og soveplasser, så de trenger nesten bare å ta med tannkost, sengeklær og mat, forteller bobilutleier Amundsen.  

Ta det med ro

Amundsen får sjelden spørsmål om hvordan bilen er å kjøre. De fleste som leier har utvidet førerkort eller har kjørt en stor bil før, men det er nok at de har førerkort klasse B - hvis bilen er under 3.500 kg.

- Å kjøre bobil er stort sett som å kjøre privatbil, og man trenger ikke øve seg på forhånd. Mitt råd er å ta det med ro og vise hensyn. Tenk at du kjører en liten buss, så går resten av seg selv, sier Amundsen.  

Bobil: Bente Helen Hargaut og Tore Horgheim var nysgjerrige på bobilet og bestemte seg for å leie denne Caradoen for å oppleve fjellene i Lofoten og Nord-Norge.

Fleksibilitet

Tore og Bente fikk leie bil til 13 000 kroner for ti dager. Til den prisen fikk de en ny Carado T 448, hele 7.36 meter lang, men under 3500 kg slik at den kjøres med vanlig førerkort klasse B. Ekteparet mener de fikk mye bobil for pengene og at de ti dagene var verdt prisen.

- Fleksibilitet. Det sammenfatter vel den mest positive erfaringen. Dessuten var bilen god å kjøre og forbruket av drivstoff overraskende lavt, forteller Tore Horgheim.

- Det fungerte fint i ti dager og ville nok også gjort det en uke til, men å feriere i en måned sammenhengende kunne nok ha føltes litt lenge og kanskje litt trangt - hvis vi skal trekke frem det litt negative. Det var godt å komme hjem, men bevares: Totalt sett en flott opplevelse og erfaring, mener Bente Helen.

I tenkeboksen

Ekteparet har erfaring med campinglivet. Da deres tre barn var yngre ferierte de ofte i campingvogn. Nå frister flere forsøk med bobil, men noen endelig avgjørelse om å fortsette å leie eller å gå for å eie, er foreløpig ikke tatt.

Sneglen har fått turbofart

Bobilutleier Amundsen har selv vært på bobilferie i Danmark sammen med familien i sommer, og vi snakket med ham i bobilen på vei til Legoland. Han kunne opplyse at det hadde vært en del bobiler på ferja mellom Larvik og Hirtshals, og at trafikken generelt fløt godt.

- Bobilene har kraftig motor og automatgir, så da går det meste av seg selv. Vi kan si at «sneglen» har fått turbofart og følger trafikken, ler Amundsen og legger til at moderne bobiler også har relativt beskjedent forbruk.

Bobilleie for «dummies»

Hvem kan kjøre bobil?

Alle med førerkort klasse B kan kjøre bobil med totalvekt opp til 3500 kg (inklusive passasjerer og last). For tyngre bobiler opp til 7.500 kg gjelder førerkort klasse C1.

Er det krevende å kjøre bobil?

Mange av dagens bobiler har kraftig motor og automatgir, så de er greie å kjøre. Husk at det er en stor bil, ta det rolig og vis hensyn.

Eie eller leie?

For nye bobilturister er leie en fin mulighet til å prøve bobillivet, å erfare hvordan utstyret fungerer og dermed ha bedre forutsetninger for å kjøpe den bobilen man virkelig har lyst på.

Pris?

Man betaler dagleie pluss at man holder drivstoff og kostnader som bompenger etc. selv. Forsikring, årsavgift etc. er inkludert.

Perfekt: Å oppleve Lofoten og Nord-Norge med bobil ble et perfekt valg for Bente og Tore. Her Uttakleiv, Vestvågøy.

Forhandlere nær deg

Del: 
Postboks 9558, Åskollen, 3038 Drammen
Send e-post