Meny
Roald og Elisabeth er
europamestre i bobil
Tekst: Ingrid Kvande Foto: Privat
Del: 

Da ekteparet fra Tjeldsund kjøpte seg sin KABE, styrket de Norges posisjon som bobilland nr. 1 i Europa.

Roald Kristiansen har vært flittig campingvognbruker siden 1973, og for to år siden kjøpte han og kona seg bobil. Kanskje ikke uventet siden han bor i Tjeldsund kommune. Norge er det landet i Europa som har flest bobiler sett i forhold til innbyggertallet, og i Tjeldsund er tettheten langt større enn landssnittet.

- Det er ca. 1200 innbyggere her i Tjeldsund, og vi har vel bobil omtrent alle sammen, humrer Kristiansen.

Besøk Norges største caravanmesse - 13. - 16. september 2018. 

- Det har tatt av 

At Norge har høyest bobiltetthet i Europa, ble selv generalsekretæren i Norges Caravanbransjeforbund, Geir Holm, forundret over.


- Jeg ble overrasket da jeg så tallene. Jeg trodde tyskere eller franskmenn, kanskje til og med engelskmenn hadde flere bobiler per innbygger enn det vi har, sier Holm.

Stigning hele veien

Generalsekretæren forteller at det er de siste årene at bobilsalget virkelig har tatt av.


- Før år 2000 var det knapt nok registrert en eneste bobil i Norge. Det var et hopp fra 2000/2001, der det begynner å ta av litt. Så var det et nytt hopp i 2003-2004, og siden har det vært jevn stigning hele veien. Ved årsskiftet var det registrert 42.434 bobiler her i landet.

Lyst på ny bobil eller campingvogn?

Det er godt bobilmiljø i Tjeldsund. Her er det kafebesøk under en vennetur til København. Geir Høve, Hilde Birkelund, Roald Kristiansen og fotograf Elisabeth Horn.

Oppsøker finværet

Men selv om bobil er populært i Norge og i Tjeldsund, var det ikke gitt at Kristiansen skulle bli bobileier. 

- Jeg hadde egentlig mer lyst på en større båt da vi skulle avvikle campingvognlivet for to år siden, men Elisabeth, kona mi, ønsket ikke det. Da ba jeg henne om et godt argument for å kjøpe bobil. Svaret var at med bobil kunne vi kjøre dit det var fint vær - noe vi ikke kunne med båt. Og det har vi erfart at hun har helt rett i.


Husk: Se 2017-nyhetene på CARAVANMESSEN på LILLESTRØM 15.-18. september

Tur hver helg

Som driftsleder i Widerøe har Kristiansen fri hver helg, og da er han klar for tur. Når fredagen kommer, sjekker han og kona Elisabeth værmeldingen, og ruller avgårde for å oppsøke finværet.

- Vi reiser rundt mye i distriktet, i Lofoten om omegn. På de to første årene har vi kjørt 32-33.000 kilometer, så det har blitt noen turer, sier Kristiansen og legger til at de kjører hele året.

Hver fredag setter Roald Kristiansen og Elisabeth Horn seg i bilen for å dra på tur. Her fra en utflukt til Kiruna sammen med Roalds søster Randi og hennes mann Per Kristian Kristensen (t.v).

Helårsbil

- Vi har en god og varm KABE som er beregnet for nordiske forhold - selvsagt med piggdekk og alt. Bilen er hele 9,10 meter, og selv om den er lang, er den grei å kjøre. Jeg har kjørt mye buss og forskjellig på privaten, og synes det er helt greit å kjøre de fleste turene selv. Men også Elisabeth kjører litt, spesielt der veiene er store, som i Sverige. Det er ikke noe problem, sier Kristiansen.

To år på rad har Roald Kristiansen og Elisabeth Horn kjørt bobilen ned til Kroatia, og de har allerede bestilt seg plass på campingplassen til neste år. Her fra havna i Novalja på øya Pag.

Kroatia

To somre på rad har de to tatt bobilen og kjørt ned til Kroatia. Det er en reise på 820 mil tur/retur, og da setter de av en måned.


- I fjor kjørte vi mye utenfor motorveiene nedover. Det er mer tungvint, og det blir mer slitasje på bilen, så i år kjørte vi kun motorveier. Vi bruker likevel 5-7 dager tur og retur - reisen er også en del av ferien, og den må nytes, mener tjeldsundingene.

Feriemålet var Pag - en øy ca. 1,5 time fra Split. Novalja, som er byen nærmest campingplassen Strasko, har ca. 6000 fastboende gjennom året, og det femdoble om sommeren. Turen fra Tjeldsund gikk gjennom Sverige, ferge til Tyskland, deretter Østerrike, Slovenia og Kroatia.

På bobiltur er det lett å bli kjent med folk. Her er Roald og Elisabeth på besøk hos Kristina og Zolan Milanco soom bor i Duga Resa utenfor Zagreb.

Facebook

Kristiansen mener at det beste med bobillivet er at man treffer mange flotte folk og får sett mange nye plasser.


- Det første året vi reiste til Kroatia, var vi tre par som kjørte sammen -  fordelt på tre biler. Når vi er så mange, blir vi som en liten koloni selv. Men når vi reiser bare jeg og kona, blir vi kjent med andre caravanister, ofte fra andre land. Etterpå holder vi gjerne kontakten på facebook. Der legger vi også ut bilder fra turen underveis - folk følger med oss hele veien!

Her er Elisabeth Horn på omvisning hos Concorde utenfor Nürnberg. Kanskje blir det enda større bobil neste gang?

Omvisning

I sommer fikk Kristiansen en opplevelse utenom det vanlige - noe som bare er en våt drøm for mang en bobilist.

- Vi fikk innpass på Concordefabrikken utenfor Nürnberg. Der fikk vi omvisning, og vi fikk se hvordan bilene ble bygd.


Bedriftsbesøket ga kanskje mersmak, for ny bobil er allerede et tema.

- Det blir nok Concorde neste gang. Den er litt bredere innvendig, og gir oss enda bedre plass. Men den vi har er jo ny, så den holder godt ennå, sier Kristiansen.

Etter en lang tur på farten i Europa, kan mange drømme om norsk mat. Det skjer også med Roald Kristiansen og Elisabeth Horn, og da tar de f. eks fram hjemmelagede fiskekaker som de har lagret i bobilen.

Forhandlere nær deg

Del: 
Postboks 9558, Åskollen, 3038 Drammen
Send e-post