Meny
Ta vårsjekken,
nyt sommeren
Tekst: Ingrid Kvande
Del: 
Ved å ta seg tid til en skikkelig vårsjekk av bobil og campingvogn, kan man spare seg for mye arbeid og uheldige opplevelser. Jens Erik Eriksen i Vest Auto Caravansenter i Haugesund har en smørbrødliste av ting han anbefaler å sjekke nå når sesongen virkelig står for døra. 

Utvendig sjekk

- Smør låsene på alle luker og dører. Husk også å smøre gummilistene i luker, dører og vinduer. Her kan man gjerne bruke siliconspray, vanlig olivenolje eller talkum.
- Sjekk at festene til antenne og annet utstyr er skikkelig skrudd til. 
- Sjekk alle flater for skader, riper, steinsprut og lignende. Eventuelle overflatiske skader kan du selv reparere med lakk i bilens farge. Sjekk også for skader under bilen. Skader fra steinsprut eller lignende repareres.
- Rengjøring må til! Rengjør ledd i utvendig trapp og gjengestag på støtteben. Bruk enten smøre-husk eller grafitt. Med sistnevnte er det lettere å unngå at sand og grus fester seg.
- På både bobil og campingvogn er dekkene viktig! Sjekk at mønsterdybden er innenfor grensene, og at det ikke er sprekker i dekkene. Sjekk dekkmønsteret for ujevn slitasje. Sjekk også at lufttrykket er riktig, slik at det ikke blir varmgang under kjøring. Husk reservedekk/reparasjonssett.
- Sjekk alle lys.

Besøk Norges største caravanmesse - 13. - 16. september 2018. 

Innvendig sjekk

- Sjekk at batteriet har tilstrekkelig med strøm - at det er fulladet. Bytt/sett inn batterier i små apparater.
- Rengjør vanntankene. Bland i egnet rensemiddel og kjør gjennom slanger og kraner. Skyll godt. Fyll vann på tanken.
- Rengjør tanken til toalettet. Rengjør og smør toalettankens gummipakning med olivenolje.

"Prøvekjøring"

Prøvekjør utstyret slik at du oppdager eventuelle feil FØR du er ute på tur. En sjekk gjør at man også får frisket opp hvordan utstyret fungerer - dersom det er et halvår siden siste tur kan det være lurt. 
- Sjekk at kjøleskapet fungerer både på gass og strøm. 
- Prøvekjør varmesystemet. 
- Prøvekjør varmtvann gjennom slanger og kraner, og ikke glem dusjen. Sjekk også for lekkasjer.
- På kjøkkenet anbefaler Jens Erik at man prøvekjører og rengjør kokeblusset og stekeovnen. Sjekk gasslanger og ventiler for lekkasje. Sjekk datoen på slangene - de bør ikke være eldre enn fem år. (Les mer om sjekk av gassanlegget)
- Prøvekjør batteriladere og det elektriske systemet. Sjekk tilstanden på batterier og rengjør batteripoler.

Lyst på ny bobil eller campingvogn?

Motor

Når det gjelder bobilen spesielt, anbefaler Jens Erik Eriksen at man overholder serviceintervallene. Kanskje kan det også være på plass med en motorvask. Uansett bør man ta en vårsjekk og passe på at følgende er på plass:
- Sjekk motoroljenivå, og husk og skift motorolje og oljefilter etter angitt kjørelengde/tid. - - Sjekk bremsevæske og spylervæske.
- Sjekk kjølevæske. Husk at her er det forskjell på rød og blå, og du må kun etterfylle med det din bil skal ha.
- Sjekk luftfilteret til både motor og kupe.
- Sjekk startbatteriet, rengjør kabelsko og lad batteriet. Husk at batteriet ikke bør koples fra på nyere biler.

Kobling mellom bil og vogn

For campingvogneierne spesielt, gjelder det å sjekke at koblingen til bilen fungerer som den skal, inklusive strømtilkoblingen. Kontroller at alle lys virker, og at katastrofewiren ser hel og fin ut før turen starter. Ta også en liten prøvekjøring med campingvogna for å sjekke at den bremser fint. En støtdemper mellom bil og vogn skal bidra til det. 

Sikkerhetssjekk

Jens Erik Eriksen anbefaler også å ta en ekstra sjekk på sikkerhetsutstyret: Sjekk brannslokningsapparatet, og har du pulverapparat, husk å riste og vende det noen ganger. Sjekk førstehjelpsskrin, brann/gass-alarm, varseltrekant samt jekk og verktøy til denne. Sjekk dreneringshull og gass på laveste punkt i bilen, f. eks på stigtrinnet. 

Forhandlere nær deg

Del: 
Postboks 9558, Åskollen, 3038 Drammen
Send e-post