Meny
De tok 3 mnd permisjon for å være ute:
Med campingvogn som basecamp
Tekst: Ingrid Kvande
Del: 
De har opplevd vinteren i Nord-Norge fra sitt mobile hjem. En campingvogn har vært basen til klatreturer og skiturer, og relasjonsbygging. Karakter på hele opplegget: godkjent meget tilfredsstillende.

Når temperaturen synker og mørket senker seg, drømmer mange om å rømme fra den norske vinteren og oppsøke sol og varme. 
Signar Andre Nilsen og Emma Wichardt gjorde det motsatte. I slutten av januar flyttet de ut av huset og ut på veien, og bodde tre måneder i campingvogn. Igjen sitter de med mye praktisk erfaring i å campe om vinteren, men først og fremst mange gode opplevelser og minner.

Besøk Norges største caravanmesse - 13. - 16. september 2018. 

Emma og Signar var på egne ski- og klatreturer i tillegg til å guide grupper.

Permisjon fra jobben

Til daglig er Signar lektor ved Idrettshøgskolen i Tromsø, mens Emma er lege med spesialisering i fjellmedisin i Åre i Sverige. Klatring og fjell-liv er en viktig ingrediens i livet deres, og de driver guide- og fjellmedisinfirmaet Alpine Adventures ved siden av den vanlige jobben.

Eventyrlyst til tross, et liv på veien i tre måneder hadde ingen av de prøvd før. 

- Det med campingvogna kom vi fram til etter hvert. Tanken var i utgangspunktet å ha en periode med permisjon og være aktive. Både klatring og skikjøring er noe væravhengige aktiviteter, så vi måtte være flyttbare. Skulle vi bodd på hotell eller hytter, ville det blitt tungvint med mye flytting, og kanskje var det heller ikke mulig å få overnatting der vi ville. Med campingvogn, fant vi en god løsning. Da fikk vi et mobilt hjem, og vi kunne også koble fra vogna dersom vi skulle kjøre der det var kronglete, sier Signar.
Det siste skulle vise seg å være lurt tenkt.

Med campingvogna fra Bodø Caravan kunne Emma og Signar bevege seg i takt med værmeldingene. Det opplevde mange fine steder, og turen til Lyngen tok de flere ganger.

Magisk følelse å rulle i vei

- Jeg hentet vogna hos caravanforhandleren i Bodø, og kjørte den til Tromsø, der jeg møtte Emma som kom med bil sørfra. I Tromsø pakket vi campingvogna og gjorde den klar. Det var jo mye nytt for oss, så vi brukte en del tid på bruksanvisninger, sier Signar.

Emma forteller at innledningen til eventyret var spennende dager.
- Jeg husker godt følelsen der vi sitter i bilen og ser innover mot Lyngen, og tenker at vi har tre måneder framover som bare er våre. Det var uforglemmelig. Vi visste ikke hva vi ga oss ut på, og den spenningen vi hadde i kroppen var spesiell. Vi sitret av forventning og lurte på hvordan det skulle bli, samtidig som vi var lettet over å endelig være i gang, sier Emma.

Lyst på ny bobil eller campingvogn?

Under Emma og Signars ekspedisjon i Nord-Norge var klatretau, stegjern og isøks naturlige ingredienser. Her er det tur på Hamarøyskaftet.

Aktivt friluftsliv i Lofoten og Troms

Under turen har de vært fram og tilbake mellom Lyngen, Senja, Lofoten, Vesterålen, Tysfjord og Meløy. De har både guidet, klatret og kjørt en del ski selv. Den typiske guidekunde har vært skigrupper fra firma, og privatkunder som gjerne har vært på tur med Emma og Signar tidligere. 

På Arnøya rett nord for Lyngen guidet de f. eks haute route. Dette er en topptur som går på kryss og tvers og opp og ned, og som det er mye av i Chamonix. På denne typen tur tar folk fellene av og på etter hvordan terrenget er. Under oppholdet arrangerte de også en alpin klatresamling for vinterklatring på Stetind, Norges nasjonalfjell. 

- Jeg sitter i styret i Norsk tindeklub, og både Emma og jeg var i arrangementskomiteen for denne samlingen. En vintertur på Stetind er rett og slett magisk. Vi guider mye der på sommeren, og det var artig å være der sammen på vinteren, forteller Signar. 

Varme viktig

Som førstereis med campingvogn har Emma og Signar fått en del erfaringer fra vintercamping, som de gjerne deler med andre. 
- Varme er viktig for oss når vi kommer fra både klatring og ski. Vi opplevde at gassflaskene ble veldig fort tomme på vinteren, og det var langt mellom bensinstasjonene. Derfor var det viktig å komme til steder der vi kunne koble oss til strøm. Det var en av de største utfordringene i starten. Tørking av våte klær og klatre/skiutstyr var kanskje det verste. Spesielt i starten av turen når vi ikke var så rutinerte ler Emma. 

Ryggekamera

- Rygging er noe for seg selv. Fremdeles er det utfordrende å rygge, og noen ganger har det tatt evigheter å få plassert vogna. Vi er veldig takknemlig for at bilen har ryggekamera, det har vært godt å ha når det er snøfokk, 15 minus og vi skal få på vogna. 

Heller campingvogn enn bobil

- Den fleksibiliteten med å kunne koble fra vogna for så å kjøre på utsatte steder med vanlig bil, har vært gull. Vi har vært på steder som er ganske utilgjengelige, med smale og dårlige veier, der det å snu har vært vanskelig - selv bare med bil.

Emma og Signar levde et aktivt liv med campingvogna som basecamp. Med liten plass måtte alt tas i bruk. Klatretau fungerte som tørkesnor.

En ting, flere bruksområder

- I løpet av tre måneder blir det behov for klesvask, og det har skjedd litt hos bekjente og litt med baljer i vogna. Først etter 14 dager fant vi ut at vi kunne bruke den elektriske håndkletørkeren på badet til å tørke klær. Klatretau og skistaver fungerte også utmerket som klessnor. Etter å ha bodd på liten plass har vi lært oss å tenke praktisk, og at en ting bør ha flere bruksområder. 

Vakker natur

Denne vinteren har Emma og Signar opplevd mye natur, og det har vært mye fint å se. Det er vanskelig å rangere det de har opplevd.
- Den fineste plassen vi har parkert, er nok på yttersida av Lofoten der vi så rett ut på storhavet. Der er det selvfølgelig værhardt, men fint. Lyngen tidlig i februar, mange minusgrader og fjell som er farget blå av vintersola er også flott. Jeg minnes at det var is på rutene, og vi måtte skrape for å se ut på de vakre blåhvite fjellene, forteller Signar. 

Campingvogna var hjemmet til Emma og Signar i tre måneder. Her er det bursdagsfeiring på gang. Ingen av de to hadde erfaring med campingvogn fra før, men Bodø Caravan som lånte ut vogn, var tilgjengelig på telefon til alle døgnets tider, forteller Signar.

Koselig, intimt hjem

Også innenfor veggene har det vært god stemning.
- Det har vært hyggelig og koselig å bo i vogna, og vi har stortrivdes med at det er så lite og intimt. Vogna har vært hjemmet vårt i tre måneder, og vi kommer til å savne den skikkelig. Det blir vemodig å levere den tilbake, og noe slikt frister til gjentagelse, sier Emma. 

Friskusene Signar og Emma trivdes godt med fleksibiliteten campingvogna ga. Her har de oppsøkt et område perfekt for isklatring.

Campingvogna flott basecamp

Siden de to har hatt lite med plass, er det en fordel om man er av den ryddige typen, og det har ikke vært noe problem for dette paret.
- For oss som guider har det vært fantastisk å ha dette som base, der vi kunne hatt alt utstyr om bord. Det fine er at Emma er et ordensmenneske, så da gjør det ikke så mye at jeg er stikk motsatt. Vi har bodd på 8 kvadratmeter, og Emma har alltid visst hvor jeg har tingene mine, ler Signar og legger til at de har blitt veldig godt kjent på disse månedene. 
- Siden Emma bodde i Åre og jeg i Tromsø har vi aldri bodd så tett sammen før, og det kunne jo blitt ganske utfordrende. Men når vi har fungert så godt sammen på 8 kvm, hvordan kan det da ikke bli på 50? Dette må vel være ekte kjærlighet, smiler Signar. 

Følg Emma og Signar på flere turer her:
www.alpineadventures.no

@alpineadventures.no
@signaralpinklatring
@emmawichardt

Forhandlere nær deg

Del: 
Postboks 9558, Åskollen, 3038 Drammen
Send e-post