Alt du må vite før du leier bobil
Antall aktører som tilbyr utleie av bobil har skutt i været de siste årene. Bobilen er blitt et svært populært ferie- og fritidskonsept. Noen kjøper ny eller brukt, men mange velger å leie. — Å leie før man skal eie er et smart valg. Flere forhandlere tilbyr utleie av bobiler. I tillegg finnes det noen som har spesialisert seg på bobilutleie. Utleiemarkedet har helt klart økt de siste to-tre årene, sier generalsekretær i Norges Caravanbransjeforbund, Geir Holm.
Vi tok en prat med eksperten for å få gode råd ved leie av bobil. Tommy Østli hos Kroken Oslo er en av de som tilbyr både salg av ny og brukt, samt utleie.
Tenk på dette
- Hvem leier bobiler?
- Det er hele spekteret av mennesker, fra familier som vil prøv bobil, til nyforelskede mennesker som gjerne vil reise sammen, sier Østli.
- Hvordan ser den mest vanlige leiebobilen ut?
- En delintegrert bobil under 3,5 tonn er den mest populære og etterspurte leiebobilen. Den er lett å kjøre, er praktisk på mange måter og med to dører foran. Den er som regel rimeligere enn for eksempel helintegrert, siden en delintegrert bobil er en rimeligere i utgangspunktet. Så får du den samme plassen bakover som på en integrert bil.
- Hvilken sengeløsning velger kundene?
- Et ungt par ønsker dobbeltseng bak, så de kan ligge i armen på hverandre. Et pensjonistpar ønsker gjerne to separate senger bak. Hvis det er to eller flere kompiser som reiser sammen, så ønsker de så mange separate senger som mulig. Det mest vanlige bak i bilen er to separate senger bak, med mulig for oppredning i midten. Da får man også stor garasje under, slik at man får med seg alt man trenger av utstyr. Denne løsningen kombineres ofte med senkeseng foran, med plass til ytterligere to personer.
- Riktig førerkort er en betingelse for å kjøre bobil. Disse deles inn i to kategorier; over og under 3,5 tonn. Biler under 3,5 tonn kjøres på vanlig bilførerkort (klasse B), mens du må ha utvidet førerkort for å kunne kjøre de over 3,5 tonn, sier Østli.
Leie før eie
Om man er usikker på om bobil er noe som passer, så er det smart å leie bobil for å skaffe seg erfaring. — Da før man følelsen av å ha en leilighet med seg på hjul, og hva den kan brukes til. Jeg anbefaler at man leier i minimum en uke. For debutanten kan det fortone seg som litt stressende med bobil de første dagene. Men når man begynner å finne ut av ting og blir vant med å håndtere den, så kan man slappe mer av og nyte turen og bobilens mange fordeler, forklarer Tommy Østli hos Kroken Oslo
- Hva koster det?
- En uke utenfor sesong koster litt i overkant av 10.000 kroner, for en mellomstor bobil. I mellomsesong koster det gjerne mellom 10.000 og 15.000 kroner. I høysesong må du regne med mellom 15.000 og 20.000 kr pr uke. Alle priser avhenger av hvilken type bobil du leier og hvilket utstyr du ønsker med, forteller han.
Ta med hele regnestykket
- Det kan høres dyrt ut å leie bobil, men vi må se på hele regnestykket. Du har kjøretøyet som frakter deg dit du ønsker, det er restauranten hvor du kan lage akkurat den maten du ønsker, til en betydelig rimeligere pris enn å spise ute på byen, den er soverommet, det er badet ditt og du får jo en hel leilighet og et transportmiddel i den samme prisen.
- Hva er inkludert i leien?
- Forsikring er inkludert i prisen. Standarden for kjørelengde er 1000 kilometer per uke. Videre heter det som regel i kontraktene at bilen skal leveres tilbake i den sammen standen som den ble utlevert i, sier Tommy.
- Fordelen med å leie hos en profesjonell utleier er at du som kunde blir ivaretatt skikkelig. Du har riktig forsikring (med egenandel), og om uhellet skulle være ute, så tar vi hånd om alt i etterkant. Vi vil gjøre alt som er nødvendig etter at bilen er levert inn.
Smarte instrukser
Å leie en bobil for første gang betyr mange nye ting å sette seg inn i. Toalett skal tømmes, batteri må sjekkes, vannmengde må sjekkes, lysbrytere må læres. Tommy Østli har imidlertid et smart triks til denne prosessen. — Ta opp mobiltelefonen og film alle instrukser. Da er det enklere å finne løsningen når du står fast der ute på ferien. Etter at vi begynte å oppfordre leiekundene til å filme instruksene vi går gjennom ved utlevering av bobilen, så har vi omtrent ikke fått henvendelser i ettertid under ferien fra kundene.
Ekspertens 4 beste tips ved leie av bobil
1. Velg bobil etter behovet og den aktiviteten du planlegger i ferien
Velg bobil ut ifra hvor mange sengeplasser og hvor stort lasterom du har behov for. Om du skal ha to sykler med, så må bobilen ha kapasitet til å frakte disse. Liker du å lage mat, så velg en bobil med god kjøkkenløsning. Det er for eksempel forskjell på størrelsen på kjøleskapene.
2. Film instruksene
Utleier går gjennom alle instrukser med deg ved utleveringen. Ta frem mobilen og film når han viser deg hvordan du tømmer toalettet, skrur på lysene, bruker gassen, etc. Da sparer du deg for mye plunder.
3. Planlegg reisen
Det er lett å bli revet med når du har bobil for første gang. Og da kan du havne på steder du faktisk ikke hadde tenkt å besøke i utgangspunktet. Bestem deg for hva du skal se og hvor du skal kjøre, og prøv å holde deg til planen. Det å bruke bobil handler jo mye om å reise fra A til B.
4. Tøm når du kan – fyll opp når du må
Alle tanker i bobilen har sin begrensing. Toalett må tømmes der det er muligheter for det. Ikke utsett tømmingen – tøm når du har anledning til det. Og fyll opp kjøleskap, vanntank og drivstoff dersom du skal sette kurs mot øde steder.