Bobilredaktørens sommerfavoritter
Undersøkelser utført av Norges Caravanbransjeforbund avslører at Norge er ferieland nummer 1 blant norske bobileiere. Ni av ti svarer nemlig at de ferierer i moderlandet med sin bobil.
- Det er ikke overraskende at så mange bruker bobilen sin i Norge. Vi har mange tilbud og en spektakulær natur, sier Knut Randem, bobilentusiast og redaktør for nettmagasinet Bobilverden.no.
70 innholdsrike mil
Da han fikk utfordringen med å plukke ut én anbefaling for norske bobilturister i sommer, falt valget på en rute som baserer seg på de populære nasjonale turistveiene i Norge. — Jeg har plukket ut en cirka 70 mil lang strekning som byr på noe av det aller flotteste landet vårt har å vise frem. Tre av de 18 nasjonale turistvegene utgjør hovedingrediensen av denne flotte turen. Her er det dessuten fine muligheter for fricamping, sier Randem
Les mer om de nasjonale turistveiene her
Bobil-redaktøren har plukket ut rundturen i Jotunheimen og på Vestlandet som inneholder disse tre nasjonale turistveiene:
1. Gaularfjellet
2. Gamle Strynefjellsvegen
3. Valdresflya
Lom som utgangspunkt
Turistveiene er kremen av ferieveier for bobiler i Norge. Her finner vi alt fra Havøysund og Varanger i Finnmark, til Jæren i Rogaland. De er lett tilgjengelig uansett hvor du bor i landet. Et fint utgangspunkt for ruten Randem har plukket ut kan være å starte i Lom, som ligger noen korte mil fra E6 i Gudbrandsdalen. Derfra kan du kjøre sørover og starte ferden over Valdresflya. Ruten byr på fem fjelloverganger, mange fine avstikkere og muligheter for mye allsidig aktivitet.
70 mil tilbakelegges på 12 timer for den som har hastverk. Knut Randem hadde det imidlertid alt annet enn travelt da han kjørte denne innholdsrike ruten for et par somrer siden. Hele to uker brukte han på turen. — Det er så mye å se på denne ruten at man nesten kan bruke så mye tid man vil, lover han.
«Der vegen svevar»
Valdresflya er den første nasjonale turistvegen du får smake på. «Der vegen svevar» heter det på websiden til de nasjonale turistvegene. Veien går gjennom Jotunheimen og du får virkelig en følelse av å være på Norges tak her. For den vandreglade er mulighetene kanskje på det aller beste i dette området. På UT.no finner du mange fine turforslag, både enkle korte turer og mer krevende og lange turer. Også de som har syklene med seg i bobilen finner fine opplevelser og ulike utfordringer her.
Randem anbefaler dessuten en stopp ved Lemonsjøen hvor du kan se et spennende kunstverk av Dan Graham, som er det første sporet av turistveisatsningen. Beitostølen og Fagernes er naturlige steder å besøke videre på ruten.
Fra Fagernes går ferden mot vest. De som er glade i stavkirker får det hektisk her, hvor du kan besøke hele tre kirker i samme område; Lomen, Øye og Borgund stavkirke. Den sistnevnte er den mest kjente. Her er det eget utstillingssenter.
Høydepunktene står i kø på Vestlandet, med Lærdalsøyri og den gamle trebebyggelsen som første severdighet. De gamle byggene ble heldigvis ikke tatt av brannen som herjet i bygda i 2014.
Også Balestrand byr på flotte gamle bygg og fin atmosfære, i tillegg til et akvarium som er verdt et besøk.
«Hemmeligheten Gaularfjellet»
Ruten går videre nordover til Gaularfjellet. Gaularfjellet fikk et nyt utsiktspunkt i 2016 som virkelig er verdt å gi litt oppmerksomhet. — Her er det fantastisk utsikt over dalen og veien som snirkler seg opp fjellsiden. Veien er en av de 18 nasjonale turistveiene. Gaularfjellet er på mange måter en hemmelighet for de fleste. Fra Utsikten følger veien langs elva Gaular der den bukter og kaster seg utfor med små rolige vann mellom, sier Randem.
Ved Olden er det flere fine campingplass-alternativer og her kan du stifte bekjentskap med Jostedalsbreen og brearmen Briksdalsbreen som er lett tilgjengelig til fots.
I Stryn er det campingmuligheter ved sentrum, dermed kan du ta en spasertur inn til sentrum og dresse deg opp på den lokale Moods of Norway-butikken.
Smal avstikker
Fra Stryn kan du velge om du vil kjøre riksvei 15 eller om du er offensiv og velger smalere Gamle Strynefjellsvegen som inngår i de nasjonale turistveiene. — Her bør du ha god tid og belage deg på litt rygging om du møter skrekkslagne utlendinger med hvite knoker på hendene som er solid festet på rattet, sier Randem. Han mener det uansett er verdt å velge den gamle veien, ikke minst med tanke på mulighetene fricamping i området.
Severdighetene står i kø på redaktørens rute. Før Grotli kan du se flyvrak fra andre verdenskrig som ligger i terrenget. Det var i dette området både et engelsk og et tysk krigsfly måtte nødlande og besetningen overnattet i samme hytte. Hendelsen er for øvrig blitt til film og det tyske flyvraket ligger fortsatt på fjellet.
I Lom er det praktisk med campingplass midt i sentrum. Randem anbefaler en overnatting i den stemningsfulle bygda, og et besøk til den lokale stavkirka som med stemningsfull belysning er rene spøkelsesopplevelsen.
Om nasjonale turistveger
- Attraksjonen Nasjonale turistveger er 18 kjøreturer gjennom vakker norsk natur der opplevelsen forsterkes med nyskapende arkitektur og tankevekkende kunst på tilrettelagte utsiktspunkter og rasteplasser
- Vegfarende turister skal få opplevelser som frister til lengre opphold og flere besøk
- Norge skal gjøres til et enda mer attraktivt reisemål som bidrar til å styrke næringslivet og bosettingen i distriktene
- Statens vegvesen har ansvaret. Oppdraget gitt av Regjeringen og Stortinget
- Til sammen skal det investeres 3,5 milliarder på satsingen, som blant annet involverer 10 fylkeskommuner, 64 kommuner og lokalt næringsliv
- I 2023 skal Nasjonale turistveger stå fram som en fullverdig attraksjon med vel 200 rasteplasser og utsiktspunkt langs vel 2000 km veg. 50 prosjekt inngår i videreutviklingen av attraksjonen fremover mot 2029.
- Innovasjon Norge og Utenriksdepartementet er viktige samarbeidspartnere i arbeidet med å markedsføre de Nasjonale turistvegene for å øke kjennskapen til Norge, norsk natur og kultur