Gassekspert Johan B. Langfeldt gir norske fritidsnytere enkle tips for en tryggere gassbruk.

Flammetemmerens gasstips

Gass er blitt sentralt i nordmenns fritid. Ved å sørge for å ha ferske gummislanger, og å kontrollere slanger og pakninger for lekkasje, ivaretar man både sin egen og andres sikkerhet.

Søk etter forhandlere i ditt nærområde

Gassekspert Johan B. Langfeldt er faglærer i gassteknikk ved Kiwa Teknologisk Institutt i Haugesund. Han anbefaler alle å ta en enkel gjennomgang av grill og annet gassanlegg før bruk, for å gjøre gassbruken så trygg som mulig og å minimere sjansen for uhell.

Pass på at gummien er ny

- Gummi er ferskvare, og både gummipakninger og gummislanger forringes av høy temperatur og solskinn. Når du har med gassanlegg å gjøre, enten det gjelder grill eller utstyr i campingvogn/​bobil, må du derfor sjekke at det er fersk gummi både på pakning og på slangene, sier Langfeldt og legger til at det er enkelt å sjekke hvor gammel slangen er. — På alle gasslanger skal det være påtrykt et årstall. Finn tallet og sjekk at slangen ikke er mer enn tre-fem år. Dersom man er obs på dette, og bytter slanger som er for gamle, ivaretar man sin egen og evt. familiens sikkerhet, mener Langfeldt.

Gass er blitt en kjær følgesvenn når vi skal nyte fritiden. Ved å ta noen forhåndsregler minimerer man risikoen for uhell. Å sjekke at gasslangene ikke er gått ut på dato og er uten sprekker er et viktig tiltak.

Test med såpevann

Når det gjelder utstyr inne i campingvogn og bobil, som varmeovn, koketopp etc. — bør man sjekke at det ikke er lekkasjer, og Langfeldt har en enkel oppskrift på hvordan det kan gjøres. — Bland til en bøtte med såpevann — 1 del oppvaskmiddel og 2 deler vann — og pensle over alle koplinger på gassanlegget. Skru så på gassen. Dersom det er noen som helst lekkasje, vil man nå kunne se at gass bobler ut. 

Merkeverksted er en sikkerhet

Med disse reglene og tipsene, dvs. å sjekke datostempel, ta bøyetest og såpetest, er man 80 % sikker på at alt er greit med gassanlegget. — Utover dette vil jeg anbefale alle å bruke de registrerte gassverkstedene (se oversikt under) til installasjon og reparasjon. På utsiden av disse verkstedene står det skilt om at de har gasskompetanse, og det er en sikkerhet for alle som har investert i et hyggelig fritidsliv, mener Langfeldt. 

HUSKEREGLER GASSBRUK

Kjøp fersk slange. Årstallet er stemplet på.
Slangen skal ikke brukes om den er eldre enn 3 – 5 år Slangen holder seg best om den oppbevares kjølig og utenfor sollysTest slangen med bøyetestenTest utstyret for lekkasje med såpetestenDet finnes ingen dumme spørsmål når det gjelder gass, men bare dumme forklaringer som «jeg skulle bare»Bruk merkeverksted for å installere gassanlegg og ved reparasjoner/​vedlikehold

Finn din nærmeste autoriserte forhandler

    For å kunne vise deg forhandlere i nærheten av der du er, er vi avhengige av å få vite din lokasjon. Du vil selv kunne trekke tilbake denne tillatelsen senere om du skulle ønske det.

    Avvis

    Du har tidligere valgt å blokkere muligheten vår til å få vite din lokasjon. Da du kan ha gjort dette ved en feiltakelse, ønsker vi å tilby deg instruksjoner for hvordan du kan gjøre om på dette valget. For mer informasjon, følg lenken for din nettleser:

    Om du derimot ønsker å blokkere oss fra å innhente din informasjon, lover vi å ikke mase igjen!