Meny

Gassekspert Johan B. Langfeldt gir norske fritidsnytere enkle tips for en tryggere gassbruk.

Flammetemmerens
gasstips
Tekst: Ingrid Kvande
Del: 
Gass er blitt sentralt i nordmenns fritid. Ved å sørge for å ha ferske gummislanger, og å kontrollere slanger og pakninger for lekkasje, ivaretar man både sin egen og andres sikkerhet.

Gassekspert Johan B. Langfeldt er faglærer i gassteknikk ved Kiwa Teknologisk Institutt i Haugesund. Han anbefaler alle å ta en enkel gjennomgang av grill og annet gassanlegg før bruk, for å gjøre gassbruken så trygg som mulig og å minimere sjansen for uhell. 

Besøk Norges største caravanmesse - 13. - 16. september 2018. 

Pass på at gummien er ny

- Gummi er ferskvare, og både gummipakninger og gummislanger forringes av høy temperatur og solskinn. Når du har med gassanlegg å gjøre, enten det gjelder grill eller utstyr i campingvogn/bobil, må du derfor sjekke at det er fersk gummi både på pakning og på slangene, sier Langfeldt og legger til at det er enkelt å sjekke hvor gammel slangen er.  
- På alle gasslanger skal det være påtrykt et årstall. Finn tallet og sjekk at slangen ikke er mer enn tre-fem år. Dersom man er obs på dette, og bytter slanger som er for gamle, ivaretar man sin egen og evt. familiens sikkerhet, mener Langfeldt. 

Gass er blitt en kjær følgesvenn når vi skal nyte fritiden. Ved å ta noen forhåndsregler minimerer man risikoen for uhell. Å sjekke at gasslangene ikke er gått ut på dato og er uten sprekker er et viktig tiltak.

Bøyeprøve

Gasseksperten gjør oppmerksom på at man også bør sjekke om gummien faktisk holder mål - selv på nyere slanger.
- Selv om datostemplingen er innenfor grensen, kan slangen være preget at tidens tann. Det kan skje dersom slangen f. eks har vært utsatt for mye varme og solskinn. For å sjekke status, anbefaler jeg å ta en bøyeprøve. Da tar du slangen og bøyer den 180 grader. Dersom det er antydning til sprekker i slangen, betyr det at mykgjøringsmidlet som er tilsatt gummien er forsvunnet, og at slangen ikke kan brukes, sier Langfeldt.

Lyst på ny bobil eller campingvogn?

Test med såpevann

Når det gjelder utstyr inne i campingvogn og bobil, som varmeovn, koketopp etc. - bør man sjekke at det ikke er lekkasjer, og Langfeldt har en enkel oppskrift på hvordan det kan gjøres. 
- Bland til en bøtte med såpevann - 1 del oppvaskmiddel og 2 deler vann - og pensle over alle koplinger på gassanlegget. Skru så på gassen. Dersom det er noen som helst lekkasje, vil man nå kunne se at gass bobler ut. 

Merkeverksted er en sikkerhet

Med disse reglene og tipsene, dvs. å sjekke datostempel, ta bøyetest og såpetest, er man 80 % sikker på at alt er greit med gassanlegget. 
- Utover dette vil jeg anbefale alle å bruke de registrerte gassverkstedene (se oversikt under) til installasjon og reparasjon. På utsiden av disse verkstedene står det skilt om at de har gasskompetanse, og det er en sikkerhet for alle som har investert i et hyggelig fritidsliv, mener Langfeldt. 

HUSKEREGLER GASSBRUK

Kjøp fersk slange. Årstallet er stemplet på.
Slangen skal ikke brukes om den er eldre enn 3-5 år 
Slangen holder seg best om den oppbevares kjølig og utenfor sollys
Test slangen med bøyetesten
Test utstyret for lekkasje med såpetesten
Det finnes ingen dumme spørsmål når det gjelder gass, men bare dumme forklaringer         som «jeg skulle bare»
Bruk merkeverksted for å installere gassanlegg og ved reparasjoner/vedlikehold

Bransjegodkjente gassverksteder nær deg

Del: 
Postboks 9558, Åskollen, 3038 Drammen
Send e-post