Meny
Han bodde 4 mnd i bobil i Sør-Europa:
Stisyklist på heltid
Tekst: Ingrid Kvande
Del: 
Hans mål er at alle sykkelstier i verden skal finnes i en digital guide på nettet. I fjor brukte han fire måneder på sykling og logging av stier i Sør-Europa. Straks går startskuddet for årets stifangst.

Trailguide er en digital guide for stisykling hvor syklister over hele verden kan legge inn sine favorittstier. 
- I motsetning til grusveier, kan det være vanskelig å finne gode sykkelstier. Derfor trenger man en guide, sier Bjørn Jarle Kvande.

Besøk Norges største caravanmesse - 13. - 16. september 2018. 

Syklet mens han ventet på snø

Programmereren, skimannen og syklisten har etablert nettstedet trailguide.net, som han driver fra sitt tømmerhus i Hallingdal. For å kjøre masse på ski flyttet han fra Oslo til mer snøsikre omgivelser for ni år siden, og da fikk også sykkelinteressen næring.

- Jeg var på utkikk etter noe å gjøre om sommeren mens jeg ventet på snøen. Mange kompiser drev med elvepadling, men det blir for mye vann for meg. Egentlig har jeg holdt på med stisykling i mange år, jeg visste bare ikke at det var et konsept. I 2009 var det en liten sykkelfestival på Ål hvor jeg fikk låne en fulldempet sykkel og ble tauet opp med traktor for å sykle sti. Etter 100 meter reiste håra seg på armene og jeg visste med en gang at det var dette jeg skulle drive med fremover, sier Kvande som sier at interessen for stisykling er økende.

Trailguide-gründer Bjørn Jarle Kvande sykler i La Grave-la Meige. Foto: Gaute Aaboen.

Stisykling populært

- Et godt tegn på økende popularitet er om en aktivitet havner i D2 eller Finansavisen, og det har stisykling gjort. I dag er den typiske stisyklisten en mann på rundt 40 med relativt god økonomi, men det kommer flere og flere jenter, og i fjor sommer møtte jeg mange rene jentegjenger som var på tur, sier guidegründeren.

Lyst på ny bobil eller campingvogn?

I San Remo i Italia er det mange fine sykkelstier. I fjor ble det registrert en del på trailguide.

Stadig flere stier og besøkende

På trailguide kan man i dag finne over 1300 stier, og det legges inn flere stier hver dag - av registrerte brukere. Tidligere var omtrent 90% av trafikken fra Norge, men utlendingene har oppdaget guiden. Nå er fordelingen mellom norske og utenlandske brukere omtrent halvparten hver.

Fire måneder i Italia og omegn

I fjor bestemte Kvande seg for å få fortgang på registreringen av stier, og tok med seg sykkelen til Italia. Turen startet i slutten av mai, og han dro ikke hjem igjen før i begynnelsen av oktober. Han fikk logget i overkant av 300 km med sti, og under turneen bodde han i bobil.

99 netter i bobil

Bobilen ble kjøpt inn et par måneder før reisen begynte, og i løpet av sesongen ble det nær 100 netter på hjul. Underveis hadde han også to turer hjem på tilsammen tre uker. Da parkerte han bilen på flyplassen i Milano.

- Under min turné var jeg mest i nord-Italia: i Liguria mellom grensa til Frankrike og Genova, i området rundt Sestriere hvor vinter-OL ble arrangert i 2006, i Aosta-dalen helt nordvest opp mot Mont-Blanc, og noen dager i Dolomittene. Ellers ble det noen uker i Sveits med Davos som hovedfokus. Der kunne jeg bo på campingplassen og få heis, tog, og busskort gratis, så da sparte jeg mye penger i et ellers veldig dyrt land.

Med denne bobilen kjørte Bjørn Jarle Kvande rundt i Sør-Europa i fire måneder i fjor. I arbeidet med å registrere sykkelstier var bobilen både hjemmekontor og høyfjellshotell.

Villcamp, servicestasjoner og campingplasser

Bobilen parkerte han på ulike steder - med forskjellige fasiliteter.
- På reisen mellom Norge og Sør-Europa stoppet jeg på servicestasjoner for å sove. I Italia parkerte jeg en del i små fjellandsbyer, på parkeringsplasser eller egne parkeringer for bobiler, som det forresten var mange av. Det fantes også egne plasser hvor man betalte litt og fikk tilgang til strøm og vann. Det ble også en del campingplasser, spesielt i Sveits der det var ulovlig å parkere bobilen hvor man ville, sier Kvande.

I den lille byen La Thuile i Aostadalen på grensa mellom Italia og Frankrike har Enduro World Series vært arrangert to ganger. Der kan de by på heis. Her er det Christian Evensen som er med og sykler for trailguide.

Sveits er best

Bjørn Jarle Kvande sier det er stor forskjell på hvor langt man har kommet med å legge til rette for stisykling. 

- Av egen erfaring vil jeg si at det er best i Sveits. Ellers så har jo Skottland og Wales vært langt framme i mange år uten at jeg har noen førstehåndserfaring der. I Norge har Trysil jobbet i tre år med å legge til rette for stisyklister. Italia har mye sti, men der bærer det preg av at det er mange kokker. I Danmark jobbes det også mye med å tilrettelegge for "mountain biking", som de sier der nede. Der er det mye bra for familier.
Hvis jeg skal plukke ut tre favorittområder, blir det Davos i Sveits, La Thuile i Aostadalen og San Remo i Liguria. Men det skal også sies at fjellet i Norge i september og oktober er en fantastisk opplevelse, sier Kvande.

Mac, nettbrett, mobiltelefon, en god stol og en italiensk espressokanne: hva annet ønsker man seg på et hjemmekontor? Bobilen leverte.

Bobil som høyfjellshotell og hjemmekontor

Folk som er på camping- og sykkeltur i Europa får både ferie og masse friskluft. Bjørn Jarle Kvande fikk også mye av det siste, men ekspedisjonen med å logge sykkelstier var likevel en hektisk affære - med bobilen som hjemmekontor.

- Det ble ikke mye avslapping. Etter endt sykling ble dagene brukt til redigering av bilder, registrering av stier, kontakt med personer jeg planlegger å møte senere, og pleie av kontakter jeg allerede hadde møtt i løpet av turen. Så skulle det programmeres videre på trailguide. Det ble jobbing fra morgen til kveld, sju dager i uka.

Peter Seidl har fått drømme-sommerjobben. Han har fått trailguide-bobilen nedover til hjemlandet Tyskland og begynner nå å registrere sykkelstier. Her er han avbildet på grensa mellom Frankrike og Italia i fjor.

Øst-Europa neste

I år er det Peter Seidl fra Freiburg i Tyskland som har fått oppdraget med å logge sykkelstier for trailguide.

- Jeg hentet Peter på Gardermoen i slutten av april, og vi kjørte bobilen nedover den 10. mai. Jeg drar nedover igjen i starten av oktober for å begynne på veien hjem, så da blir det vel fem måneder på veien for trailguide. Vi starter med Tyskland, og følger på med mange øst-europeiske land i løpet av sommeren, sier Bjørn Jarle Kvande.

Også i år blir bobilen - i år i grønn drakt - base for stilogging i Europa. Her er teamet i Langesund der de venter på ferja til Hirtshals.

Forhandlere nær deg

Del: 
Postboks 9558, Åskollen, 3038 Drammen
Send e-post